Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
24.3.2009, Jan Vítek, recenze
Dnes si představíme NAS box D-Link DNS-313 pro jeden disk. Nabízí pevné kovové tělo, aktivní chlazení a také softwarovou výbavu vhodnou pro stahování dat a jejich další poskytování na domácí síti. Jaké jsou ale jeho další kvality, především v oblasti výkonu?
Oslík | 12.7.200914:10
I když spíš jako varování. :­-­)

Přemýšlel jsem, jestli pro zálohování dat v domácí síti pořídit větší USB disk nebo NAS a při první zběžné úvaze jsem se klonil k NAS, protože je univerzálnější a napadlo mě, že by mohl sloužit i ke streamování ­(HD­) videa.

Ale z této i dalších recenzí vidím, že to jsou velice limitovaná zařízení, vlastně tak trochu hračky. Malý výkon je činí obtížně použitelnými. A streamování HD videa je sci­-fi.

Pokud jde o spolehlivost, je třeba mít šťastnou ruku ­- některé NAS spolehlivé jsou, ale mnohé ne. Jako celek se ta kategorie zařízení jeví spíše nevyspělou.

Patrně tedy je na zálohování vhodnější primitivnější, ale daleko výkonnější a trochu levnější přenosný USB. Anebo rovnou investovat víc a postavit univerzální fileserver.
Odpovědět0  0
petrees_xz | 4.5.200923:45
Samozřejmě rychlost přes síť není výrazná, ale např ve spojení s wifi routerem lze sledovat v pohodě z úložiště filmy, na avi ve vysokém rozlišní je ale dobrá pevná síť.
Dražší NASy mají výkonnější procesor,tak jsou holt rychlejší. Samozřejmě, pokud někdo dělá pravidelné zálohy mnoha giga dat, tak to nebude to pravé. Ale na rozdíl od jiných NAS v podobné cenové relaci je spolehlivý, žádné problémy se ztrácením souborů, zatuhávání a bůhví co ještě.Kamarád používá dvoudiskovou verzi, také k plné spokojenosti.
Jinak oproti tvrzení v recenzi umí EXT2,viz. zodpovězení dotazu na stránkách výrobce ohledně formátování disku.
A snad žádný z NAS disků nemá volbu připojení přes USB k PC. USBčka sloužej u ostatních k připojení tiskáren nebo host zařízení.Dvoudisková verze má snad jen připojení tiskárny.
Navíc je možnost rozšiřování pomocí funplugů, jak popisoval petrik_cz.
Používám WD GP 500,který nebyl v listu kompatibility, bohužel tam mají velmi málo disků.
Tak to snad vše. :­-)
Odpovědět0  0
Petrik_CZ | 25.3.200913:20
funplug, ktery najdete googlenim, pridava podporu rsync, ssh, lighthttpd a dalsich unixovych daemonu a pod. S tim je to idealni NAS pro vzdalenou zalohu vasich firemnich dat pomoci rsync over SSH ­(pristup s certifikatem)
Odpovědět0  0
kohut (8) | 25.3.20098:38
chcel by som sa vas spytat 2 veci:
1. naco je takemu zariadeniu DHCP server
2. co sposobuje, ze rychlost tychto NAS zariadeni ­(a tym myslim aj ostatne, s ktorymi sa v teste porovnavalo­) je tak nizka oproti zapojeniu disku do case. To naozaj 1Gbps linka viac neda?
Odpovědět0  0
Krtek001 | 24.3.200923:49
Nevyznam se tolik v těch protokolech a ty nastavení mi nic neřikaj, tak se optam jako trubka. Mam v síti několik Woknovejch ­(XP­) PC a MACky. Na jednom PC mam sdílenej adresář do kterýho můžu lézt ze všech počítačů v síti. Bylo by to možný s timhle boxem ? Prostě vidět externí disk u každýho počítače kterej v síti zapnu a aby tam byl rovnou namontovanej. Žádný heslo, ftp přístup přez klienta nebo tak něco. Předpokládam že to asi je přez tu sambu ale nikdy sem to nikde nenastavoval. Abych prostě nechal trvale zaplej disk a nemusel zapínat to PC se sdílenym adresářem. Nevim totiž jak by to bylo v případě NTFS disku a jablek i když na celý PC s NTFS diskem lezou.
Odpovědět0  0
balor (10) | 24.3.200914:35
Nemáte někdo zkušenosti s dvoudiskovou verzí tohoto NASu? Bylo by možné recenzovat více takovýchto boxů pro dva disky? CHtěl bych něco na zálohování ale zálohování bez RAID 0 mi připadá málo spolehlivé.
Odpovědět0  0
kolecko (40) | 24.3.20098:32
Tento nas box vyrazne nedoporucujem.
Zalohovanie vacsieho mnozstva dat prakticky nemozne, nahodne zamrzne.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3359) | 24.3.200914:21
S tím jsem se zrovna nesetkal, ale je pravda, že dle mých zkušeností tyto NAS nejsou bezproblémové.
Odpovědět0  0
kolecko (40) | 25.3.20097:58
Zatial najlepsie skusenosti som mal so zariadeniami WD Netcenter.
Rychlost ­(resp. pomalost:­)­) podobna, stabilita vsak neporovnatelne vyssia. Uz sa vsak nevyraba.
Odpovědět0  0
D_V_Dcz | 25.3.20099:52
Tento NAS mám doma a nedoporučuji ho. Využívám ho jako sambu i jako FTP server s hardiskem Seagate 750GB. I přestože má údajně 1Gbit siťovku, tak jeho reálná rychlost je max. 8MB­/s. Jak čteční, tak zápis, i přestože mám doma gigabitový switch, počítače gigabitové síťovky. Počítače mezi sebou jedou i 40 MB­/s, ale když chci něco z NASu, tak hrůza.
NAS umí LAN i USB, ale při přepojování na USB se musí restartovat. Jeho ventilátor se netočí trvale, ale když už chlazení zapne, tak je opravdu dost hlučný. Díky jeho kovové konstrukci, při zápisu a čtení je slyšet cvakání hardisku.
Pokud se i přesto rozhodnete, že si jej koupíte, tak se podívejte na stránky výrobce do kompatibility listu, protože tento NAS umí pracovat jen s několika hardisky. Takto jsem se při koupi spalil já. Nemohl jsem využít ten co jsem už měl doma.
Shrnutí ­- hlučný, pomalý, občas vytuhne, zklamání.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.